Cesta k úspešnému dodržaniu novorčných predsavziatí

   Zatiaľ, čo mnohí z nás už zahodili svoje predsavzatia, klinický psychológ zdôrazňuje, že stanovenie cieľov môže byť pre nás veľmi prospešné. No existujú pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať. Prvým pravidlom je stanovenie si realistických predvsaziatií vďaka čomu sa vyhneme pocitu deprimovanosti z prípadného nesplnenia našich cieľov. V druhom rade by sme si predsavzatia mali dávať tak, aby boli v súlade s našimi hodnotami a s našim vnútorným presvedčením.


   Ako vytrvať? Kým si nové správanie človek zautomatizuje trvá to približne 21 dní. Ide však o jednoduché zvyky, ktoré nie sú veľkým zásahom do života. Napríklad vypiť pohár vody po zobudení. My, ale hovoríme o predsavzatiach, ktoré súvisia so životným štýlom. Obvykle si ľudia dávajú predsavzatia, že začnú cvičiť, že budú niekam chodiť a prípadne sa začnú inak stravovať. A tieto predsavzatia už sú komplexnejšie zmeny v životnom štýle a toto môže trvať viac mesiacov, povedzme dva až šesť mesiacov, kým si naozaj zvykneme. Ďalšími možnosťami, ktoré radí klinický psychológ Karol Kleinman sú: 

  1. Realistické ciele: Stanovte si reálne a dosiahnuteľné ciele. Nadmerné ambície môžu viesť k sklamaniam. Rozdeľte veľký cieľ na menšie kroky.

  2. Konkrétny plán: Vytvorte si presný plán, ako dosiahnete svoje ciele. Definujte kroky, ktoré musíte podniknúť a stanovte si termíny.

  3. Zdieľajte svoje ciele: Povedzte svoje predsavzatia svojim priateľom či rodine. Zdieľanie cieľov s inými ľuďmi môže zvýšiť zodpovednosť a motiváciu.

  4. Zaznamenávajte pokrok: Udržujte denník alebo používajte mobilnú aplikáciu na sledovanie svojho pokroku. Sledovanie zlepšenia vás môže motivovať k ďalšiemu úsiliu.

  5. Zvládanie prekážok: Pripravte sa na možné prekážky a plánujte, ako ich prekonať. Flexibilita je kľúčová, ak narazíte na nečakané problémy.

  6. Odmeňte sa: Stanovte si odmeny za dosiahnutie menších cieľov. To vás môže motivovať a poskytnúť vám pocit úspechu.

  7. Zamerať sa na proces: Namiesto sústredenia sa iba na konečný výsledok, sústreďte sa na samotný proces dosahovania cieľa. Vďaka tomu sa Vám podarí udržať si motiváciu.

  8. Budujte podporu: Nájdite podporu v rodine, priateľoch alebo dokonca online komunite. Spoločná motivácia môže byť silným faktorom úspechu.

  9. Zmierňujte stres: Naučte sa spravovať stres pomocou relaxačných techník, cvičenia alebo iných aktivít, ktoré vám pomáhajú udržiavať duševné zdravie.

  10. Učte sa z neúspechov: Neúspechy sú súčasťou procesu. Naučte sa z chýb a použite ich ako príležitosť na rast a zlepšenie.

Zakusnúť sa a zotrvať. Aj, keď sa nám v dodržiavaní predsavzatí nedarí úplne podľa plánov aj menšia zmena môže skvalitniť život. Klinický psychológ Karol Kleinmann vraví:

“Namiesto toho, aby sme celé predvsaziatia hodili cez palubu je dobré si ich revidovať, možno si ich trošku zmierniť a možno ich preformátovať tak, aby fungovali pre nás.”


Odkaz na celú reportáž nájdete tu

Mgr. Karol Kleinmann

Vyštudoval odbor psychológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2014 ukončil špecializačné štúdium atestáciou z klinickej psychológie. Na Slovenskej Zdravotníckej Univerzite získal certifikát na certifikovanú činnosť Dopravná psychológia s licenciami vydanými Slovenskou komorou psychológov. V tomto odbore aj reprezentuje Slovensko ako člen medzinárodnej pracovnej skupiny TPI – Transport Psychology International a EFPA. Je absolventom 5-ročného výcviku v Systemickom koučingu a managemente v Prahe.

Previous
Previous

Rozvod versus manželstvo. Čo je lepšie pre dieťa pri rodičovských nezhodách?

Next
Next

Rozvod - 4 princípy ako ho zvládnuť